Yleistä

New York on yksi maailman kalleimmista kaupungeista, joten myös hintataso on korkea. Kaupungissa on laaja valikoima erilaisia palveluita, tuotteita ja ravintoloita, joista jokaiselle löytyy oma hintaluokkansa. Kaupungin hintataso vaihtelee myös eri alueiden välillä, ja hinnat voivat olla korkeammat esimerkiksi Manhattanilla kuin muilla alueilla.

Majoitus

Majoituksen hintataso New Yorkissa on yleisesti ottaen korkea. Kaupungissa on kuitenkin vaihtoehtoja eri hintaluokissa, joten myös budjettimatkailijoille löytyy edullisia majoitusvaihtoehtoja. Halvimmat vaihtoehdot ovat usein hostelleja, jotka tarjoavat yhteismajoitusta. Keskihintaisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kolmen tai neljän tähden hotellit. Luksusta kaipaaville löytyy New Yorkista myös useita viiden tähden hotelleja. On kuitenkin syytä huomata, että keskihintaista tai luksusluokan majoitusta etsivän kannattaa varata huone huomattavasti etukäteen, sillä suosituimpina matkustusajankohtina tarjonta saattaa olla rajallista.

Palvelut

New Yorkissa palveluiden hintataso vaihtelee suuresti. Ravintolatarjonta on hyvin monipuolinen ja ravintolassa syöminen voi olla joko edullista tai erittäin hintavaa riippuen valitusta paikasta. Yksinkertainen katukeittiö tai pikaruokaravintola tarjoaa edullisia vaihtoehtoja, kun taas hienoimpia ravintoloita löytyy esimerkiksi Manhattanilta. Myös palveluiden kuten kampaamojen, hierontojen ja kauneushoitoloiden hinnat vaihtelevat New Yorkin eri alueiden välillä. Yleisesti ottaen näiden palveluiden hintataso on korkeampi kuin monissa muissa kaupungeissa. Kaupungissa on kuitenkin kilpailua palvelutarjonnasta, joten vertailemalla ja tekemällä hieman etukäteisselvitystä mahdollisista palveluntarjoajista voi löytää myös kohtuuhintaisempia vaihtoehtoja.

Ravintolat

New York tunnetaan maailmanluokan ravintoloistaan, mutta se näkyy myös hintatasossa. Ruokailu New Yorkissa voi olla erittäin kallista, etenkin jos suuntaa suosituimpiin ja arvostetuimpiin ravintoloihin. Vaikka kaupungista löytyy myös edullisempia vaihtoehtoja, on hyvä pitää mielessä, että ravintolakäynti voi olla huomattava kuluerä.

Tyypillinen ateria keskitason ravintolassa maksaa New Yorkissa noin 15-30 dollaria. Tämäkin hintahaarukka voi toki vaihdella paikan sijainnin, tason ja suosion mukaan. Suositummilla alueilla, kuten Manhattanilla, hintataso saattaa olla korkeampi.

Ruoan hintaan tulee usein lisätä vielä juomat ja verot. Yleensä New Yorkissa ravintolat lisäävät automaattisesti loppulaskulle juomarahan (tippi), joten tämä on hyvä pitää mielessä, ettei tippiä tarvitse maksaa erikseen.

Elintarvikkeet

Elintarvikkeiden hintataso New Yorkissa vaihtelee suuresti, ja sitä voi pitää keskimääräisesti korkeana verrattuna esimerkiksi muuhun Yhdysvaltoihin. Ruokakauppoja on erilaisia, ja ne tarjoavat vaihtelevan valikoiman tuotteita ja hintoja.

Yleisesti ottaen ruokakaupassa shoppaileminen on edullisempi vaihtoehto kuin ravintolassa syöminen. Keskimäärin peruselintarvikkeet, kuten maito, leipä, liha ja vihannekset, maksavat noin saman verran kuin muualla maassa. Kalliimmiksi tuotteiksi voidaan luokitella esimerkiksi juustot, erikoisruoat ja tuontituotteet.

Hintavertailua tehden kannattaa ottaa huomioon myös kaupan sijainti. Esimerkiksi syrjäisemmillä alueilla ruokakauppojen valikoima saattaa olla pienempi ja hinnat korkeammat.

Alkoholi

Alkoholi on yksi niistä tuotteista, jotka New Yorkissa ovat yleisesti ottaen kalliimpia kuin muualla Yhdysvalloissa. Tämä johtuu osittain valtion korkeammasta verotuksesta.

Koska juomien hintataso vaihtelee voimakkaasti eri paikoissa, on vaikea antaa tarkkaa hintaviitettä. Kuitenkin esimerkiksi baareissa drinkin hinta saattaa liikkua 12-18 dollarin välillä. Alkoholia voi ostaa myös viinikaupoista ja marketeista, mutta hinnat voivat olla myös näissä korkeat.

On hyvä pitää mielessä, että Yhdysvaltain lainsäädäntö asettaa rajoituksia alkoholin myynnille ja tarjoilulle. Esimerkiksi baarit sulkemisaika on useimmiten kello 4 aamulla. Myös ikärajoituksia noudatetaan tiukasti.

Pääsyliput

New Yorkissa pääsylippujen hintataso voi vaihdella suuresti riippuen siitä, mihin haluat mennä. Kaupungissa on paljon erilaisia nähtävyyksiä, kuten museoita, näyttelyitä, konsertteja ja teattereita. Yleensä suositut nähtävyydet, kuten Empire State Building, Vapauden patsas ja Times Square, ovat hieman kalliimpia kuin vähemmän tunnetut nähtävyydet. Esimerkiksi Empire State Buildingin pääsylippu maksaa noin 40 dollaria aikuiselta, kun taas Metropolitan-museossa lippu maksaa noin 25 dollaria.

On kuitenkin olemassa tapoja säästää rahaa pääsylipuissa. Monissa nähtävyyksissä on erikoistarjouksia opiskelijoille, eläkeläisille ja lapsille. Lisäksi on syytä huomata, että useat museot ja näyttelyt tarjoavat alennettuja pääsylippuja tietyinä päivinä tai tiettynä aikana. Joten kannattaa ehdottomasti tutustua etukäteen eri nähtävyyksien verkkosivuihin ja tarkistaa mahdolliset tarjoukset.

Liikenne

New Yorkin julkinen liikenneverkosto on laaja ja monipuolinen. Kaupungissa on metro, bussit, taksi- ja Uber-palvelut sekä pyöränvuokrausmahdollisuus. Julkisen liikenteen hinnat ovat suhteellisen kohtuullisia ja sama hinta koskee niin metroa kuin bussiakin. Yksittäinen matkalippu maksaa noin 2,75 dollaria ja päivälippu noin 6,50 dollaria.

Taksit ovat yleisiä New Yorkissa, mutta niiden hinnat voivat nousta korkeiksi. Taksihintojen perusmaksu on noin 3 dollaria, ja sen päälle tulee lisämaksu matka-ajasta ja -etaisyydestä riippuen. Uber-palvelun hintataso voi vaihdella hieman, mutta se voi olla edullisempi vaihtoehto kuin perinteinen taksi.

Pyöränvuokraus on myös suosittu tapa liikkua New Yorkissa. Kaupunki tarjoaa laajan valikoiman pyöränvuokrauspalveluita, ja päivän pyöränvuokraus maksaa yleensä noin 40-50 dollaria.

Vinkit

Kun matkustat New Yorkiin, kannattaa ottaa muutama vinkki huomioon säästääksesi rahaa. Ensinnäkin on hyödyllistä tutkia etukäteen erilaisia alennuksia ja tarjouksia nähtävyyksistä ja ravintoloista. Monet verkkosivut ja sovellukset tarjoavat tietoa erilaisista tarjouksista, joten kannattaa tarkastaa ne ennen matkaa.

Toiseksi, New Yorkissa on paljon ilmaisia ja edullisia nähtävyyksiä. Voit tutustua esimerkiksi Central Parkiin, Brooklyn Bridgen ylittävään kävelysiltaan, High Line -puistoon ja moniin ilmaisiin museoihin.

Kolmanneksi, ruokaileminen voi olla melko kallista New Yorkissa. Voit kuitenkin säästää rahaa hakeutumalla syrjäisempiin kaupunginosiin tai etsimällä paikallisia ruokakojuja ja pikkubaareja, joissa hinnat ovat yleensä edullisempia kuin turistialueilla.

Lopuksi, kannattaa harkita New Yorkin matkakortin hankkimista. Tämä kortti mahdollistaa rajattoman matkustamisen julkisilla kulkuvälineillä tietyn ajanjakson ajan tietyllä hinnalla. Tämä voi olla erittäin kätevä ja taloudellinen vaihtoehto, jos aiot matkustaa paljon kaupungissa.


Kommentit

Hintataso — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>