Koska New Yorkissa on lukemattomia maailmanluokan museoita, esittelemme ne muista nähtävyyksistä erillään.

Frick Collection

Teräsmiljonääri Henry Clay Frickin (1849–1919) korvaamattoman arvokas yksityinen taidekokoelma on näytteillä hänen loisteliaassa kodissaan. Samalla pääset näkemään miten kaikkein rikkaimmat elivät New Yorkin kulta-aikaan. Frick halusi tehdä kokoelmasta muistomerkin itselleen ja testamenttasi koko talon valtiolle. Kokoelmassa on mm. vanhojen mestareiden maalauksia, ranskalaisia huonekaluja, Limogesin emalia ja itämaisia mattoja. Frick Collection sijaitsee osoitteessa 1 E 70th Street 1.

 

Metropolitanin taidemuseo

The Metropolitan Museum of Art eli Met sijaitsee Keskuspuiston reunassa. Liikemiesten ja taiteilijoiden perustama yleismuseo avattiin jo vuonna 1870. Met on museo, jonka ilmeisen massiivisuuden ei pidä antaa lannistaa. Museon kokoelmat ovat niin laajat, että kannattaa miettiä mihin haluaa keskittyä ja mitä jättää seuraavaan kertaan. Musiikista kiinnostuneet löytävät museosta kaikenlaiset mielenkiintoiset instrumentit. Lisäksi löytyy kaikkea mahdollista puvuista ja aseista rahakokoelmiin, maisemamaaluksiin sekä Rooman taideaarteisiin. Erityisesti itämaisen taiteen kokoelmat hätkähdyttävät. Vuosittain Metropolitanissa käy yli neljä miljoonaa kävijää.

Museo on avoinna pe-la klo 9.30–21, su, ti-to ja to 9.30–17.30, maanantaisin suljettu. Sisäänpääsy aikuisilta 20 dollaria eli noin 14 euroa, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Pääsymaksu on niin sanotusti vapaaehtoinen, mutta erittäin suositeltava. Met sijaitsee osoitteessa 1000 Fifth avenue.

 

MoMa

MoMa eli The Museum of Modern Art on maailman modernin taiteen ja nykytaiteen museoiden johtotähti. Se on mainio käyntikohde kaiken ikäisille, vaikket varsinaisesti olisikaan taiteesta kauheasti kiinnostunut. MoMa perustettiin suuren laman kynnyksellä vuonna 1929. Yksi perusideoista oli kerätä nykytaidetta, joka ei silloin kelvannut muille. Vincent Van Goghin maalaukset olivat alkuvaiheessa museon näkyvin anti. Näytteillä on aina myös viitisen suomalaissuunnittelijaa, vaikka esillepano vaihtuu. Alvar Aallon töiden lisäksi museossa on Timo Sarpanevan, Saara Hopean, Kaj Franckin, Tapio Wirkkalan, Maria Jauhiaisen ja lamppusuunnittelija Janne Kyttäsen töitä. Käyntiin kannattaa varata aikaa ainakin pari tuntia, ja siinä ajassa käyt esimerkiksi design-osastolla sekä vierailet veistospuistossa museon sisäpihalla. Pääsymaksu museoon on 20 dollaria. Alle 16-vuotiaat pääsevät sisälle ilmaiseksi. MoMa on avoinna klo 10.30–17.30 paitsi pe 20 asti ja tiistaisin suljettu. MoMa sijaitsee osoitteessa 11 West 53 Street.

 

Brooklynin museo

Brooklynin museo suunniteltiin maailman suurimmaksi kulttuuritaloksi. Museo on ollut Brooklynin kulttuurielämän keskus jo vuodesta 1823. Maan suurimpiin lukeutuvan museon maailmanluokan kokoelmiin kuuluu esineitä egyptiläisistä muumioista nykytaiteeseen. Viiden kerroksen alalle levittäytyvä pysyvän kokoelman noin miljoona esinettä keskittyvät maailman kulttuureihin. Ensimmäisessä kerroksessa ovat Afrikan ja Uuden maailman taide. Toisessa kerroksessa ovat grafiikka, piirustukset ja Aasian taide. Kolmannessa kerroksessa ovat antiikin ja Euroopan maalaus- ja kuvanveistotaide. Neljännessä kerroksessa odottaa koristetaide ja viidennessä kerroksessa Amerikan mantereen taide. Erikoisnäyttelyissä esitellään harvinaisuuksia sekä sellaisten tunnettujen taiteilijoiden, kuten Anne Leibovitzin ja Takashi Murakamin, teoksia. Museo on avoinna ke-pe klo 11–18 ja la-su klo 11–23. Museo on suljettu maanantaisin ja tiistaisin. Museossa on vapaaehtoinen pääsymaksu. Brooklynin museo sijaitsee osoitteessa Eastern Parkway 200.

 

Luonnontieteellinen museo (American Museum of Natural History)

Luonnontieteellinen museo on yksi maailman suurimmista ja kuuluisimmista luonnontieteellisistä museoista. Rakennus avattiin vuonna1877, jonka jälkeen museo on levinnyt yli neljän korttelin alueelle. Kokoelmassa on yli 30 miljoonaa esinettä. Suosituimpia ovat dinosaurukset ja Milstein Hall of Ocean Life. Maa- ja avaruusaiheisessa Rose Centerissä on mm. Hayden Planetarium. Se sijaitsee New Yorkin Manhattanin Upper West Sidella osoitteessa Central Park West&79 Street. Museo on avoinna joka päivä klo 10–17.45.

 

National September 11 Memorial&Museum

Muistomerkki ja museo rakennettiin vuoden 2001 WTC-iskujen tapahtumapaikalle. Kaksoistornien paikalla sijaitsee WTC-iskuissa menehtyneitä kunnioittava Freedom Tower sekä kaksi valtavaa vesiallasta, puisto ja viisi uutta pilvenpiirtäjää. Tribute WTC Visitor Centerissä voi tutustua syyskuun 11. päivän tapahtumiin ja tuhon jälkimaininkeihin. Tribute WTC Visitor Center sijaitsee osoitteessa Liberty Street120.

 

Intrepid Sea, Air&Space Museum

Kolmen sodan veteraani eli lentotukialus Intrepid on museon vetonaula. Näytteillä on myös ydinsukellusvene ja yliäänikone Concorde. Museo on omistettu ihmisen saavutuksille vedessä, ilmassa ja jopa avaruudessa. Voit kokeilla pilotintaitojasi A-6 taisteluhävittäjäsimulaattorilla. Lentotukialuksen vieressä kelluu Growler, maailman vanhin jäljellä oleva ydinsukellusvene. Museo sijaitsee osoitteessa Pier 86, West 47th Street ja 12th Avenue.

 

 

Children’s Museum of Manhattan

Museo on tarjonnut hupia ja interaktiivisia näyttelyitä maailman kulttuureista, terveistä elintavoista sekä taiteesta ja tieteestä jo vuodesta 1973. Tämä Upper West Sidella sijaitseva museo on suunniteltu lasten iän mukaan. Alle 5-vuotiaat viihtyvät opettavaisessa Playworkissa. Museossa järjestetään usein rakastettuihin hahmoihin kuten esimerkiksi seikkailija Doraan liittyviä näyttelyitä. Vanhemmat lapset pitävät etenkin neljännen kerroksen näyttelyistä, joiden teema on usein kirjallisesti ajankohtainen, esimerkiksi mytologia. Children’s Museum of Manhattan sijaitsee osoitteessa 212 West 83 rd St. Broadwayn ja Amsterdam Avenuen välissä.

 

The Lower East Side Tenement Museum

Autenttinen museo sijaitsee restauroidussa vuokrakerrostalossa, jossa asui aikoinaan satoja siirtolaisperheitä. Museon Contino Family Program -kierroksella näyttelijä esittää 14-vuotiasta Victoria Continoa, kreikkalaista sefardijuutalaissiirtolaista, joka esittelee vierailijoille asuntoaan. Victoria saapui vuonna 1916 vehreältä maatilalta likaisen Lower East Siden kaduille. The Lower East Side Tenement Museum sijaitsee osoitteessa Orchard Street103.

 

 


Kommentit

Museot — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>