Kaupungin merkittävin puisto on Keskuspuisto eli Central park, jonka viheralueen vetonauloja ovat puutarhat, järvet, goottilainen linna sekä edesmenneen John Lennonin muistomerkki. 341 hehtaarin Keskuspuisto ulottuu 59th Streetiltä 110th Streetille ja Fifth Avenuelta Central Park Westille.

Keskuspuiston opastuskeskus The Dairy sijaitsee viktoriaanisgoottilaisessa luonnonkivirakennuksessa. Alun perin puiston lapsikäyttäjille suunnittelussa Dairyssä on tarjolla myös lasten leikkikenttä, karuselli, lasten mökki ja ponitalli. Dairystä on hyvä aloittaa Keskuspuistoon tutustuminen, koska sieltä saa kartan ja luettelon puistossa järjestettävistä tapahtumista.

Opastuskeskuksen lähellä sijaitsevassa Keskuspuiston eläintarhassa asustaa yli 150 eläinlajia, kuten kultapandoja, jääkarhuja ja kolme harvinaista lumileopardia. Eläintarhan kahden hehtaarin alue perustettiin vuonna 1860 tilapäiseksi eläintarhaksi, jota laajennettiin 1930-luvulla ja peruskorjattiin vuonna 1984. Eläintarhassa sijaitsee myös Tisch’s Children Zoo, jossa lapset voivat ruokkia ja silittää vuohia, alpakkoja ja monia muita kesyjä eläimiä.

Belvedere Castle on suuri goottilaistyylinen linna, joka sijaitsee puiston korkeimmassa kohdassa, Vista Rockin huipulla. Linnan terasseilta on verrattomat näkymät kaupunkiin ja puistoon. Belvedere Castlen läheisyydessä sijaitsee Ramblen 15 hehtaarin metsikkö, jossa risteilee puroja ja kävelyteitä. Se on lintujen ystävien paratiisi, sillä siellä on bongattu yli 250 lintulajia.

Keskuspuistossa on 30 erilaista siltaa, jotka yhdistävät puiston 93 kilometrin mittaista kävely-, ratsu-, ja vaunutieverkkoa. Kesällä Keskuspuistoon on ihana paeta, koska lämpötila on siellä useita asteita alempi kuin kaupungin kaduilla.

Strawberry Fields on kansainvälinen rauhan puutarha, johon on istutettu 161 erilaista kasvia, lähes yksi jokaisesta maailman maasta. Tämä rauhaisa alue luotiin lähistöllä asuneen John Lennonin muistoksi ja on puiston suosituimpia alueita. Kyyneleen muotoisen alueen rakennutti Yoko Ono murhatun miehensä muistoksi. He asuivat lähellä sijaitsevassa Dakota Buildingissa, jossa Yoko yhä asuu, ja josta on suora näköyhteys alueelle. Strawberry Fieldsin kävelytiehen on upotettu mosaiikki, jossa lukee Imagine (Lennonin kuuluisin kappale).

 


Kommentit

Keskuspuisto — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>