Historia ja perustaminen

Katz’s Delicatessen, usein vain Katz’s tai Katz, on yksi New Yorkin ikonisimmista ravintoloista. Se sijaitsee Lower East Sidella, Manhattanin kaupunginosassa, ja on ollut toiminnassa jo yli 130 vuotta. Ravintola perustettiin vuonna 1888 Ludvig Katzin toimesta, joka oli juutalaistaustainen maahanmuuttaja.

Katzin perusti alun perin saksalais-juutalainen yhteisö, joka muutti New Yorkiin 1800-luvulla. He toivat mukanaan omat ruokaperinteensä ja perustivat useita delikatessikauppoja kaupunkiin. Katz’s oli yksi näistä kaupoista, ja aluksi se toimi ainoastaan ruokakauppana, joka myi lihatuotteita ja muita herkkuja.

Vuonna 1903 ravintolan nykyinen sijainti East Houston Streetilla valmistui ja Katz’s alkoi tarjoilla ruokaa paikan päällä. Ravintola sai nopeasti mainetta huippulaadukkaasta ruoastaan, erityisesti pastramin ja suolaliha sandwichien sekä savustetun lohen ansiosta. Katz’s tuli suosituksi myös alueen taiteilijoiden ja kirjailijoiden keskuudessa, jotka pitivät paikkaa täydellisenä inspiraation lähteenä.

Menut ja erikoisuudet

Katz’s Delicatessenin menu on perinteinen juutalainen deli-tyylinen ruokalista, jossa on tarjolla erilaisia leikkeleitä, juustoja, leipiä ja muita herkkuja. Kuitenkin ravintolan kaksi ikonisinta annosta ovat pastramisandwich ja suolalihasandwich.

Pastramisandwich onkin yksi New Yorkin tunnetuimmista herkuista. Se valmistetaan pastramista, joka on lihan osa ja joka on maustettu sekoituksella savustettua paprikaa, valkosipulia ja muita mausteita. Pastrami kypsennetään hitaasti tunteja, jolloin se muuttuu mehukkaaksi ja täynnä makua olevaksi lihaksi. Sandwich rakennetaan tuoreesta leivästä, jossa pastrami kerrostetaan runsailla viipaleilla, lisätään hieman sinappia ja tarvittaessa happamia kurkkuja. Tämä resepti on pysynyt lähes muuttumattomana vuosien varrella ja se on yksi syy siihen, miksi Katz’s on säilyttänyt suosionsa.

Suolalihasandwich valmistetaan samalla periaatteella kuin pastramisandwich, mutta käytetään suolaisemmin suolattua naudanlihaa. Tämä antaa sandwichille hieman erilaisen maun ja rakenteen, mutta se on yhtä suosittu kuin pastrami.

Katz’s Delicatessen tarjoaa myös muita herkullisia annoksia, kuten rugelacheja, knish-piirakoita ja perinteisiä juutalaisia keittoja, kuten matzah pallokuppia ja kana-nuudelikeittoa. Menusta löytyy myös kasvisvaihtoehtoja, kuten falafel- ja hummuksia.

Suosio ja kuuluisat asiakkaat

Katz’s Delicatessen on ollut suuri menestys aina perustamisestaan lähtien. Se on tullut kuuluisaksi niin paikallisten asukkaiden kuin turistien keskuudessa, ja sitä pidetään yhtenä New Yorkin parhaista deli-ravintoloista.

Ravintolan suosion osalta mikään ei voi liioitella kuuluisia kävijöitä, joita Katz’s on houkutellut vuosien varrella. Paikka on ollut suosittu piste rock’n’roll-muusikoiden, näyttelijöiden ja koomikoiden keskuudessa. Monet kuuluisuudet ovat lausuneet Katz’sista ylistäviä sanoja ja käyneet siellä vuosikymmenten aikana. Esimerkiksi Harry Houdini, Woody Allen, Madonna ja Bill Clinton ovat kaikki nauttineet Katz’sin legendaarisista annoksista.

Nykyään Katz’s Delicatessen on edelleen suosittu ruokapaikka, jossa käy paikallisia ja turisteja nauttimassa herkullisesta ruoasta ja autenttisesta ilmapiiristä. Vaikka ravintola onkin laajentunut ajan myötä, se on onnistunut säilyttämään vanhanajan deli-tunnelman ja korkean ruokalaadun, joka on tehnyt siitä yhden New Yorkin tunnetuimmista ruokapaikoista.

Ruokailijoiden kokemukset

Katz’s Delicatessen on yksi New Yorkin suosituimmista ravintoloista, ja sen maine ei ole syyttä suotta. Monet ruokailijat pitävät tätä paikkaa yhtenä kaupungin parhaista delikatesseistä, ja sen palvelu ja ruoka saavat usein kiitosta.

Yksi asia, joka erottaa Katz’s Delicatessenin muista paikoista, on sen autenttisuus. Ravintola on ollut toiminnassa jo vuodesta 1888 lähtien, ja se huokuu vanhan ajan tunnelmaa. Monet asiakkaat arvostavat sitä, että paikka on pysynyt lähes muuttumattomana vuosikymmenten ajan.

Ruokalistalla on laaja valikoima delikatesseja, kuten maailmankuulua pastramia, makkaroita, juustoa ja erilaisia leipiä. Annokset ovat runsaita ja täyttäviä, ja moni suosittelee tilaamaan jaettavaksi, jotta voi maistaa mahdollisimman monia herkkuja. Lisäksi kaikki tuotteet valmistetaan alusta asti paikan päällä, mikä takaa niiden tuoreuden ja laadun.

Katz’s Delicatessenin henkilökunta on tunnettu ystävällisyydestään ja ammattitaidostaan. Heidän avuliaisuutensa ja nopea palvelunsa saavat usein kiitosta asiakkailta, jotka arvostavat hyvää palvelua ravintoloissa. Monet ruokailijat kertovatkin, että heidän käyntinsä ovat kokonaisvaltainen elämys, joka sisältää niin herkullisen ruoan kuin hyvän palvelunkin.

Katz’s Delicatessenin sijainti

Katz’s Delicatessen sijaitsee Lower East Sidella, Manhattanin kaupunginosassa. Tarkemmin sanottuna ravintola on osoitteessa 205 East Houston Street. Alue tunnetaan vilkkaasta ja monikulttuurisesta tunnelmastaan, ja se on suosittu niin paikallisten kuin turistien keskuudessa.

Sijaintinsa vuoksi Katz’s Delicatessen on helppo saavuttaa, oli sitten kävellen, julkisilla liikennevälineillä tai taksilla liikkeellä. Lähin metroasema on 2 Avenue F-linjalla, ja bussit kulkevat myös läheltä. Jos haluat mieluummin kävellä, ravintola on vain lyhyen matkan päässä monet tunnetut nähtävyydet, kuten East Riverin ranta ja New Yorkin yliopisto.

Sijaintinsa vuoksi Katz’s Delicatessen houkuttelee paljon ihmisiä niin lähialueelta kuin muualta kaupungista. Voitkin odottaa paikassa usein jonottamista, varsinkin ruuhka-aikoina. Kovimman ruuhkan aikaan paikka voi olla täynnä asiakkaita, ja se voi olla haasteellista löytää vapaa pöytä. Myös takeawayn suosio on suuri, joten ruuhka-ajankohtina saatat joutua jonottamaan ruokaasi pidemmän aikaa. Kannattaa siis varata aikaa ja kärsivällisyyttä, jos haluaa nauttia tästä suositusta ravintolasta.

Aukioloajat ja ruuhkat

Katz’s Delicatessen on avoinna joka päivä seitsemästä aamulla kymmeneen illalla. Ravintola on erityisen suosittu lounasajankohtana, jolloin se täyttyy paikallisista työntekijöistä ja turisteista. Lounasaikaan pöytä voi olla vaikea saada, joten suositeltavaa on tulla ajoissa tai myöhemmin välttääkseen pahimman ruuhkan.

Toinen kiireinen aika on viikonloppuisin, erityisesti iltapäivällä. Monet paikalliset ja turistit suuntaavat silloin Katz’s Delicatesseniin nauttimaan herkuistaan ja hauskasta tunnelmasta. Jos haluaa välttää suuret ruuhkat, kannattaa harkita käyntiä ravintolassa viikolla tai aikaisempaan aikaan viikonloppuna.

Katz’s Delicatessenin suosio tarkoittaa myös sitä, että ravintolassa kannattaa varautua jonottamaan ruokaansa. Ruuhka-aikoina jono voi ulottua ravintolan ulkopuolelle, mutta onneksi henkilökunta on tehokas ja tilauksen tekeminen sujuu nopeasti. Kannattaa kuitenkin varata hieman aikaa, jos ei halua joutua odottamaan ruokaansa liian kauan.

Hinnat ja maksutavat

Katz’s Delicatessen on yksi New Yorkin suosituimmista ravintoloista, ja se tunnetaan erityisesti herkullisista pastrami- ja corned beef -leivistään. Ravintolassa syöminen voi kuitenkin olla hieman kalliimpaa kuin monissa muissa paikoissa kaupungissa.

Katzin hinnat ovat melko korkeat, mutta ne heijastavat myös ravintolan laadukkaita ruokia ja perinteisiä valmistusmenetelmiä. Esimerkiksi pastrami- tai corned beef -leivän hinta voi vaihdella noin 20–30 dollarin välillä, riippuen leivän koosta ja täytteistä.

Ravintolalla on myös muita herkullisia vaihtoehtoja, kuten hot dogeja ja erilaisia aterioita, joiden hinnat vaihtelevat. Yleisesti ottaen voisi sanoa, että Katz’s Delicatessenin hinnat ovat keskitasoa, mutta samalla saa varmistaa, että rahaansa vastaan saa laadukasta ja autenttista ruokaa.

Maksutapojen osalta ravintola hyväksyy yleisimmät luottokortit, kuten Visa ja Mastercard. Lisäksi käteinen raha on myös hyväksytty maksutapa. Jos olet matkalla New Yorkiin, kannattaa pitää mielessä, että Yhdysvalloissa ravintoloiden henkilökunnalle on yleistä jättää tippiä. Katz’s Delicatessenissä suositellaan jättämään noin 20% tippiä loppulaskun päälle. Tämä on hyvä muistaa ja laskea mukaan budjettiin ruokaa tilatessa.

Katz’s Delicatessenin brändituotteet

Katz’s Delicatessenilla on myös oma brändi, joka tarjoaa erilaisia herkkuja ja tuotteita. Ravintolalla on verkkokauppa, jossa voi tilata esimerkiksi pastrami- tai corned beef -leipien lisäksi muita herkkuja, kuten salamia, savustettua lohta, juustoja ja suolakurkkuja.

Brändituotteiden joukosta löytyy myös erilaisia lahjapakkauksia ja herkkukoreja, jotka ovat täydellinen lahjaidea New Yorkin matkamuistoksi tai vaikka tuliaisiksi ystäville ja perheenjäsenille.

Jos käyt ravintolassa ja haluat ostaa brändituotteita mukaasi, pidä mielessä, että ne ovat hieman kalliimpia kuin perinteiset ruokatuotteet. Ne ovat kuitenkin laadukkaita ja tuoreita, ja voit maistaa aitoa New Yorkia kotona nauttiessasi niitä.

Vinkit ja suositukset ravintolavierailulle

Katz’s Delicatessen on erittäin suosittu ravintola, joten kannattaa varautua odottamaan jonkin aikaa päästäkseen sisään. Ravintola on avoinna läpi päivän ja yön, joten voit välttää pahimmat ruuhkat menemällä sinne esimerkiksi lounasajan ulkopuolella tai myöhään illalla.

Ota selvää ruokalistan vaihtoehdoista etukäteen ja mieti, mitä haluaisit tilata ennen kuin pääset pöytään. Tämä auttaa sinua tekemään nopeammin päätöksen ja varmistamaan sujuvan tilausprosessin.

Ravintola on perinteikäs ja täynnä historiaa, joten kannattaa ottaa hetki tutustua ympäristöön ja nauttia tunnelmasta. Voit nähdä seinillä kuuluisien julkkisten ja merkkihenkilöiden nimikirjoituksia, jotka ovat käyneet nauttimassa Katz’s herkuista.

Lopuksi, älä unohda tilata pastramia tai corned beefia, kun vierailet Katz’s Delicatessenissa. Nämä leivät ovat ravintolan erikoisuuksia, joten ne kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Voit valita leivän suuhun tai tilata sen vaikkapa jaettavaksi kaverin kanssa. Ravintolassa on myös muita vaihtoehtoja, joten voit valita oman makusi mukaan.

Kun vierailet Katz’s Delicatessenissa New Yorkissa, voit odottaa laadukasta ruokaa ja autenttista ilmapiiriä. Ravintola on suosittu paikka paikallisten ja matkailijoiden keskuudessa, ja se tarjoaa unohtumattoman ruokailukokemuksen. Muista kuitenkin varata hieman ylimääräistä rahaa ja aikaa, jotta voit nauttia täysin tästä herkullisesta ravintolasta.


Kommentit

Katz’s Delicatessen — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>