Pilvenpiirtäjät ovat New Yorkin arkkitehtuurillisia mestariteoksia. Manhattanin keskiosan siluettia kaunistavatkin monet kaupungin komeimmista pilvenpiirtäjistä, kuten Empire State Buildingin art deco-torni ja Citicorpin moderni, vinokattoinen pääkonttori.

 

Flatiron Building

Chicagolaisen arkkitehti David Burnhamin piirtämä rakennus oli valmistuessaan vuonna 1902 maailman korkein. Tämä Madison Squarella, Broadwayn, Fifth Avenuen ja 23. kadun risteyksessä sijaitseva 21-kerroksinen rakennus oli kaupungin ensimmäisiä pilvenpiirtäjiä. Pilvenpiirtäjä tunnettiin alun perin nimellä Fuller Building sen omistaneen rakennusyhtiön mukaan. Se oli ensimmäisiä teräsrunkoisia rakennuksia ja toimi siten pilvenpiirtäjien airueena. Pilvenpiirtäjien kolmiomaisen muodon vuoksi sitä alettiin pian kutsua silitysraudaksi (Flatiron). Flatiron Building sijaitsee osoitteessa 175, 5th Avenue.

 

Empire State Building

Empire State Building on New Yorkin korkein näköalatasanteen omaava pilvenpiirtäjä. Pilvenpiirtäjän rakennustyöt käynnistyivät pian Wall Streetin pörssiromahduksen jälkeen maaliskuussa 1930. Empire State Buildingin avattua ovensa vuonna 1931, tilojen vuokraaminen osoittautui niin vaikeaksi, että sitä pilkattiin Empty State Buildingiksi. Pilvenpiirtäjän pelasti konkurssilta vain sen näköalatasanteiden suosio. Kävijöitä on ollut tähän mennessä yli 120 miljoonaa.

Rakennuksesta tuli aikojen saatossa kuitenkin kaupungin tunnusmerkki, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa. Empire State Building suunniteltiin 86. kerroksiseksi, mutta siihen lisättiin 46 metriä korkea ilmalaivojen ankkurointimasto. 86. kerroksessa on ulkotasanne, jolta on upeat Manhattanin näkymät. 102. kerroksen näköalatasanteelle, 381 metrin korkeuteen, pääsee maksamalla lisähinnan joko toisen kerroksen opastuskeskuksessa tai netissä. Pilvenpiirtäjien huipulla on tv- ja radiomasto, jota käytetään neljän osavaltion alueella. Maston kanssa Empire State Building on 443 metriä korkea. Sisäänpääsymaksu kummallekin näköalatasanteelle on 52 dollaria. Rakennus on avoinna joka päivä klo 8.00–02.00. Empire State Building sijaitsee osoitteessa 350, 5th Avenue.

 

Chrysler Building

Autoteollisuusmagnaatti Walter P. Chrysler rakennutti 320 metriä korkean hopeanhohtoisen pilvenpiirtäjän, joka oli tuolloin maailman korkein rakennus, kunnes Empire State Building valmistui vuonna 1931. Chrysler Buildingin jykevä muoto ja taivaisiin korottava huippu symboloivat uskoa tulevaisuuteen, ja siinä kiteytyy 1920–1930-luvuilla New Yorkissa vallinnut ihastus virtaviivaiseen art deco-tyylisuuntaan.

 

 


Kommentit

Pilvenpiirtäjät — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>