Alkuperäisasukkaiden paikannimet ja niiden merkitykset New Yorkissa

New Yorkin alueella asui ennen eurooppalaisten saapumista useita alkuperäiskansojen heimoja, kuten lenape-intiaanit ja irokeesit. Nämä alkuperäisasukkaat antoivat alueen monille paikoille nimiä, jotka heijastavat heidän kulttuuriaan, historian ja ympäristöään. Tässä artikkelissa tutustumme muutamiin merkittäviin alkuperäisasukkaiden paikannimiin ja niiden merkityksiin New Yorkissa.

 1. Manhattan: Manhattanin nimi juontaa juurensa lenape-intiaanien kielestä. He kutsuivat saarta nimellä ”Mannahatta”, mikä tarkoittaa suurta kukkulaa. Tämä viittaa saaren korkeisiin kalliomuodostelmiin ja sen kumpuilevaan maastoon. Lenape-intiaanit asuivat saarella ennen kuin eurooppalaiset saapuivat alueelle.
 2. Hudson-joki: Hudson-joki sai nimensä englantilaisen tutkimusmatkailijan Henry Hudsonin mukaan, joka purjehti joella vuonna 1609. Kuitenkin jo ennen Hudsonia, alueen alkuperäisasukkaat kutsuivat jokea nimellä ”Muhheakantuck”, mikä tarkoittaa ”suurta makean veden jokia” lenape-intiaanien kielessä. Heidän kulttuurissaan joki oli tärkeä elämänlähde ja kauppareitti.
 3. Katskil: Katskil on nimi, jota käytetään viittaamaan Hudson-joen suuhun ja sen ympäristöön. Se tulee algonkin-kielisestä sanasta ”katsi”, mikä tarkoittaa ”paikka, jossa meri laajenee”. Algonkin-intiaanit, kuten irokeesit, käyttivät tätä nimeä kuvaamaan aluetta, jossa Hudson-joki tapaa Atlantin valtameren.
 4. Niagara-joki: Vaikka Niagara-joki ei sijaitse New Yorkin osavaltiossa, se on tärkeä osa alueen alkuperäisasukkaiden historiaa. Niagara-joki sai nimensä irokeesien sanoista ”Onguiaahra” tai ”Onguiaahri”, jotka merkitsevät ”jyrisevää vettä”. Tämä kuvailee täydellisesti kuuluisia Niagara Falls -vesiputouksia, jotka ovat olleet merkittävä kohde sekä alkuperäiskansojen että eurooppalaisten matkailijoille.
 5. Canarsie: Canarsie on kaupunginosa Brooklynissä, joka sai nimensä alueella aikoinaan asuneiden lenape-intiaanien heimolta. Lenape-intiaanit kutsuivat aluetta nimellä ”Kanarsieh,” mikä tarkoittaa ”pitkää joenuomaa”. Tänä päivänä Canarsie tunnetaan monipuolisesta asutuksestaan ja rannoistaan.
 6. Rockaway: Rockaway on niemimaa ja kaupunginosa Queensissä, joka sai nimensä lenape-intiaanien kielestä. Lenape-intiaanit kutsuivat aluetta nimellä ”Reckouwacky” tai ”Reckonwacky”, mikä tarkoittaa ”hiekkakasojen paikkaa”. Rockawayn alueella on upeita hiekkarantoja ja se on suosittu lomakohde.
 7. Shinnecock: Shinnecock on alue ja intiaanireservaatti Long Islandilla, New Yorkin osavaltiossa. Shinnecock-nimi tulee alueella asuvan shinnecock-intiaanien heimon nimestä. Heidän kielensä mukaan Shinnecock tarkoittaa ”paikkaa auringon nousulle”. Shinnecock on myös tunnettu Shinnecock Hills -golfkentästä, joka on isännöinyt useita arvostettuja golftapahtumia.
 8. Tappan: Tappan on kaupunki ja alue Hudson-joen varrella Rocklandin piirikunnassa, New Yorkin osavaltiossa. Nimi ”Tappan” juontaa juurensa irokeesien kielestä ja tarkoittaa ”kylmää vettä”. Alueella on historiallista merkitystä, sillä se oli paikka, jossa tapahtui Tappanin joukkohirtotilaisuus Yhdysvaltain vapaussodan aikana.
 9. Kiskatom: Kiskatom on joki ja osa Hudson-joen vesistöä, joka sijaitsee pohjoisessa New Yorkin osavaltiossa. Nimi ”Kiskatom” tulee irokeesien kielestä ja tarkoittaa ”kalaista paikkaa”. Kiskatom-joki tarjoaa upeita maisemia ja ulkoilumahdollisuuksia, kuten kalastusta ja retkeilyä.
 10. Mohawk: Mohawk on kaupunginosa Staten Islandilla, joka sai nimensä mohawk-intiaanien heimolta. Mohawkit olivat irokeesien osaheimo, joka asui alueella ennen eurooppalaisten saapumista. Mohawk-nimi viittaa heimon nimeen ja heidän historialliseen läsnäoloonsa alueella.
 11. Catskill: Catskill on alue Hudson-joen länsirannalla ja vuorijono Pohjois-New Yorkissa. Nimi ”Catskill” juontaa juurensa algonkin-kielisestä sanasta ”Kaaterskill”, mikä tarkoittaa ”hakkaavaa vettä”. Alueella on upeita vesiputouksia, kuten Kaaterskill Falls, jotka ovat olleet inspiroivia maisemia sekä alkuperäisasukkaille että nykyisille kävijöille.
 12. Ganondagan: Ganondagan on historiallinen alue Victorin kaupungissa, Länsi-New Yorkissa. Nimi ”Ganondagan” tulee irokeesien kielestä ja tarkoittaa ”makaa maassa”. Ganondagan oli tärkeä irokeesien kylä ja kohtauspaikka ennen eurooppalaisten saapumista. Nykyään alueella sijaitsee Ganondagan State Historic Site, joka esittelee irokeesien historiaa ja kulttuuria.
 13. Onondaga: Onondaga on kaupunginosa Syracusessa, Keski-New Yorkissa, joka sai nimensä Onondaga-intiaanien heimolta. Onondagat ovat yksi irokeesien viidestä kansasta ja historiallisesti tärkeä heimo alueella. Nimi ”Onondaga” viittaa heimoon ja sen merkitykseen paikallisessa alkuperäiskansojen historiassa.
 14. Quassaick Creek: Quassaick Creek on joki New Windsorin kaupungissa, Hudson-joen varrella, Etelä-New Yorkissa. Nimi ”Quassaick” tulee algonkin-kielisestä sanasta ja sen tarkka merkitys on tuntematon. Quassaick Creek on osa alueen luonnonkaunista maisemaa ja tarjoaa mahdollisuuksia kalastukseen ja luontoretkiin.

On tärkeää tunnistaa alkuperäisasukkaiden paikannimien merkitys ja kunnioittaa niitä osana New Yorkin monimuotoista kulttuuriperintöä. Nämä nimet heijastavat syvää suhdetta ympäristöön, historiaan ja alkuperäiskansojen kulttuurisiin arvoihin.


Kommentit

Paikannimien alkuperää — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>